خبرنگار اعزامی مشرق به ژنو - با ورود هیأتهای مذاکرهکننده به نشستهای دوجانبه و دسترسی نه چندان مطلوب خبرنگاران به تیمهای مذاکرهکننده، فرصت بوجود آمده زمان خوبی برای گفتوگو با کارشناسان و تحلیلگران رسانههای غیرایرانی در ژنو فراهم آورده است که بعضا نظرات و تحلیلهای جالب و قابل تأملی درباره مذاکرات و رفتار غرب با ایران دارند.
فریبا مودت، خبرنگار، تحلیلگر و کارشناس مسائل سیاسی در رسانههای معتبر غربی است که سؤالاتی را از وی در خصوص تازهترین تحولات حول محور مذاکرات و سخنان مهم امروز رهبر انقلاب پرسیدیم که در ادامه از حضورتان میگذرد:
مشرق: شما به عنوان یک کارشناس و خبرنگار رسانه غربی چند دور مذاکرات را بودید و پیگیری کردید. اما برویم سر اصل مطلب درباره اتفاقاتی که دارد در میدان میافتد. جدیدترین اتفاقی که افتاده یکی بمبگذاری بیروت بوده و دومی سخنرانی اخیر رهبر ایران. که دو تا از برجسته ترین اتفاقاتی است که با مذاکرات به نحوی مرتبط است. اولا که شما فکر میکنید بمبگذاری بیروت ارتباطی با مذاکرات داشته باشد؟
فریبا مودت: ممکن است. ببینید، صحبتهایی بین آقای کری و آقای ظریف درمورد مسائل سوریه انجام گرفته است. اگر اینها در حد دو دولتمرد ممکن است به توافقاتی رسیده باشند یا تبادل نظراتی کرده باشند، ممکن است گروههایی باشند که با هر گونه مصالحه و تعامل بین ابرقدرتها، که ایران هم در آن منطقه ابرقدرت است، مخالف باشند. اما ممکن است اینها قصد خرابکاری درمورد هر گونه دستیابی به راه حلی برای مسأله سوریه داشته باشند. البته آن منطقه به هر حال منطقه پرالتهاب و متلاطمی است. بنابراین، این قبیل اتفاقات را به هر گروهی میتوان نسبت داد، حتی به یک فرد ناراضی.
مشرق: پس این احتمال وجود دارد که با مذاکرات و بر هم زدن آن مرتبط باشد.
فریبا مودت: بله حتما. این احتمال هم وجود دارد.
مشرق: نکته دوم بحث صحبتهای رهبری است. رهبری همیشه اعلام کردهاند که نمیشود به آمریکاییها خوشبین بود، ولی این اجازه را به تیم هستهای دادند که مذاکره کنند. الان هم صحبتی که کردند این بوده که گفتهاند تفاوتی میان رئیس جمهورهای آمریکا وجود ندارد و سیاستهای خارجیشان در قبال ایران یکی است. چرا رهبری این حرف را میزنند و چرا ما نمیتوانیم به آمریکاییها اعتماد کنیم؟
فریبا مودت: خب آخرین نمونهاش را در مذاکرات ده روز پیش دیدیم. این که تقریباً به توافق نزدیک شدند و بعد فرانسه آمد و زیر نفوذ اسرائیل همه چیز را خراب کرد. این را دیپلماتهای غربی هم اذعان کردند ولی آن موقع آقای کری گفت که ایران باعث شده این مذاکرات شکست بخورد. خب حق دارند بگویند که این دولت غیرقابل اطمینان، دو رو و غیرمنصف است. از وقتی آقای کری وزیر خارجه شده پشت هم با این برخوردش رسوایی بالا میآورد.
مشرق: یک سؤال کوتاه دیگر. منافع آمریکاییها در مذاکرات چیست؟ یعنی برای چه دوست دارند با ایران مذاکره کنند؟ یا چنان چه بحث هستهای به نتیجه برسد، چه نفعی برای آنها دارد؟
فریبا مودت: یک مقدار زیادی نفع سیاسی است که رأی جمع کنند که این برخوردهای پارتیزانی – حزبی - داخل خود آمریکاست که بگویند ما به یک نتیجهای رسیدیم. بحث هستهای الان بیش از ده سال است که ادامه دارد. طرفین خسته شدهاند و به جایی نمیرسند. ایران محکم سر موضع خود ایستاده و اینها هم دیگر نمیدانند چه کار کنند. تمام کارتهایشان را گذاشتهاند روی میز و دیگر به جایی نمیرسند. من فکر میکنم ایران هم تا حدی برای این که زیر فشار است، اما بیشتر غرب تصمیم گرفتهاند که دیگر یک باره ماجرا را فیصله دهند، بتوانند با هم بازرگانی داشته باشند و به علت منافع اقتصادی. من فکر نمیکنم ایران از نظر سیاسی بتواند حالا حالاها با آمریکا روابط دوستانه برقرار کند.